Tuesday, 8 October 2013

PESONA SAMAH: Kembara Foto Alam dan Budaya Kota Belud


Menampilkan pakej kembara foto yang mempesona!

(TERKINI)
DRAF ITINERARI:


Hari I: check-in penginapan di Kota Belud (petang)
            malam - shoot kunang-kunang (opsyenal)
Hari II: sunrisehuman interest@sawah, Lumbo Karabau, landscape/human interest@sungai
             malam - star trail/milky way (opsyenal)
Hari III: sunrisehuman interest/portraiture@pembuatan parang/anyaman, human interest/portraiture@Tamu Minggu (pasar minggu)
             check-out


DALAM masa terdekat kami akan bawakan kepada anda suatu pakej kembara foto (photo travel) yang sukar anda lepaskan! Pakej yang dinamakan PESONA SAMA merupakan satu kembara foto yang menyajikan keunikan serta keindahan alam dan budaya di daerah Kota Belud di Sabah.

Istilah 'Sama' merujuk kepada suku kaum Bajau yang kebanyakannya mendiami Kota Belud, sebuah  daerah  jelapang padi di negeri Sabah. Masyarakat Bajau Sama kaya dengan unsur budaya yang unik dan menarik. Sementara itu istilah 'Belud' pula bermaksud bukit-bukau, sebagaimana yang dapat dilihat pada lanskap daerah ini. Di daerah ini anda dapat lihat dengan jelas pemandangan memukau Gunung Kinabalu, gunung tertinggi di Malaysia yang merupakan ikon lanskap kebanggaan penduduk Sabah. 

Percikan lumpur acara lumba kerbau yang mengasyikkan
Tarikan utama pakej PESONA SAMA ialah acara 'lumbo karabau' atau lumba kerbau. Ia merupakan showcase ketangkasan suku kaum Bajau memacu kerbau, 'jentera pembajak' yang telah dipencenkan sejak ada traktor moden.

Percikan lumpur sawah dari aksi pecutan kerbau yang berlumba akan menaikkan adrenalin anda dan merupakan momen yang mengasyikkan dan ditunggu-tunggu untuk dirakam oleh jurufoto! Anda boleh kategorikan ia dalam genre human interest atau sport atau high speed.


Acara 'lumbo karabau' atau lumba kerbau
Aksi tangkas pemacu kerbau
Pemacu kerbau teruja, anda juga teruja merakamkan momen 
Untuk genre lanskap, peserta akan dibawa merakamkan keindahan fajar tatkala matahari menyinsing dari belakang Gunung Kinabalu. Warna langit yang mempesona dengan silhouette Gunung Kinabalu serta bukit-bukau di bawahnya yang diselaputi kabus pagi...ooh la la...jangan lupa tripod anda! 

Errr....star trail?...milky way...?...Errr...lihatlah keluasan langit Kota Belud pada foto-foto berikutnya. Pilihlah port yang anda suka dan mendongaklah semalaman!

Fajar menyinsing dari belakang Gunung Kinabalu
Sesuai dengan gelarannya sebagai Jelapang Padi negeri Sabah, daerah Kota Belud mempunyai kawasan sawah sejauh saujana mata memandang. Di awal musim, kehijauan pokok padi yang terbentang seumpama permaidani alam menyegarkan pandangan. Ketika padi masak, warna kuning keemasan melambangkan kemakmuran.

Padi menghijau, langit membiru
Pesawah yang ramah mengalu-alukan anda
Antara tekstur menarik permukaan sawah pada hari terik
Pesawah menabur baja
PESONA SAMA tidak terhad pada langit dan sawahnya sahaja. Peserta akan dibawa menyusuri tepian sungai untuk merakam bukan sahaja keindahan pemandangannya tetapi juga objek yang di ada di sana.

Pohon rendang, air sungai cetek tapi deras dan gunung
Sebagai jurufoto, kami tahu apa yang terlintas di fikiran anda tentang aksi human interest yang menarik diadakan di kawasan yang cantik seperti ini dengan latar belakang gunung kebanggaan. Ya, kami akan menyediakanya untuk anda kerana pakej ini sememangnya tailored untuk jurufoto!

Mari saksikan pula apa yang sedia menanti anda di sungai di daerah Kota Belud.

Penduduk kampung memandikan dan melatih kuda                                 
Penduduk kampung merentas jambatan gantung
Kerbau-kerbau mandi-manda...bukan sebarang mandi, yo! Mandi kerbau.
Ooppsss....pandai berenang di air dalam pula si kawan ni!
Bagi genre portret dan environmental protraiture, anda akan dibawa ke tempat pembuatan parang secara tradisional, satu-satunya yang ada di Sabah! Rakamkan momen mahir besi menempa besi panas membara menjadi parang kegunaan seharian masyarakat pekebun dan petani di daerah ini.

Phew....! Banyak yang hendak ditulis dan dipaparkan di ruangan ini. Setakat yang ada ini pun sudah dapat menggamit dan menggugah keinginan anda untuk menyertai kami di PESONA SAMA: KEMBARA FOTO ALAM DAN BUDAYA KOTA BELUD.

Kami masih di peringkat akhir fine-tuning pakej ini untuk memberi kepuasan dan menjadikan kos anda berbaloi-baloi. Insya Allah dalam masa yang terdekat kami akan publish jadual, itinerary, dan kos pakej. Pakej ini diadakan secara on demand. Walaupun anda SEORANG SAHAJA yang hendak ke sana, kami sedia membawa anda. Tetapi bak kata pepatah, the more, the merrier, warwarkan ia kepada rakan-rakan anda untuk berkongsi pengalaman anda di PESONA SAMA!

Sentiasalah lawati blog ini untuk sebarang makluman terkini berkaitan pakej ini atau hubungi kami di alamat emel agoeskk@gmail.com

BAH, SETEMU LAGI KITEI
(Sehingga kita bertemu lagi, dalam lingo Bajau Sama)




Wednesday, 11 September 2013

COLLABORATION IN THE STONE AGE

video
Kerjasama kerengga mengusung mangsa di atas batu.
Untuk paparan yang lebih bagus sila lihat sini.

Tuesday, 10 September 2013

THE BIG BIKERS

video
Mat rempit tunggang minah rempit sedang usai rambut atas superbike. Untuk lebih puas menunggang, sila tonton di sini.


LOSING THE PREY

Akibat terlalu berhati-hati atau teragak-agak, maka rezeki pun terlepas. Saksikan video klip paling mengharukan di sini.

BARE WATCH ON THE BEACH

video
Red weaver ants drying up under a beach umbrella.

Monday, 9 September 2013

THE LITTLE ROCK CLIMBER

video
The inspiring little rock climber with a great determination. Another macro videography - my new addiction to the genre - using a Canon EOS 5DMark II.

also watch here for a better view.

THE ANTS GANGSTER

TOYING with a video capture on macro subjects - red weaver ants and a grasshopper. Belalang yang pantang menyerah kalah.
video

Wednesday, 4 September 2013

Aku Kena Blog

DALAM aku selongkar-selongkar namaku di alam blog, terjumpalah pulak beberapa blog yang berkaitan, dari blog khas tentang fotografi atau blog oleh rakan-rakan jurufoto pro, amatur, hobbyists hinggalah kepada wartawan. Ada yang menyebut secara khusus, ada juga yang secara sepintas lalu.
Dalam blog Photography Monthly, versi blog majalah fotografi terbitan UK, aku menemukan foto ini yang mereka pilih sebagai Photo of The Day bertarikh 4 September 2012.
Photo of the day 4 September 2012 dalam blog majalah
Photography Monthly, UK.













Berikutnya aku temukan pula satu lagi karya fotoku dalam photo.net, dalam bahagian Winning Photos from Recent Contests. Ia merupakan foto seekor semut kerengga dalam gaya menaiki motorsikal. Kerengga berkenaan menyeberang dari satu lingkaran ke satu lingkaran pucuk labu.
THE BIG BIKER dalam photo.net













Sementara itu, seorang strobist terkenal di Tanah Malaya, Ted Adnan, memberi kredit untuk dua fotoku di Taman Nasional Bromo dalam blognya. Ia tentang kami beberapa orang dari kumpulan kami yang melakukan photo tour ke sana tidak lama dahulu.

(Dari kiri): Indra Shahril, Muslianshah Masrie,
Ted Adnan dan Eddie Suffian dengan latar belakang Gunung
Bromo, Gunung Semeru, dan Gunung Batok.

Jurufoto tersohor seantero Malaya, Yaman Ibrahim
 melalui blognya Mata Yaman Fotografi , juga ada menyebut namaku di antara rakan-rakan yang menyertai photo tour ke kepulauan di Semporna. Tour tersebut adalah kendalian seorang lagi rakan karibku,  Muslianshah Bin Masrie yang juga ada blognya sendiri dan di sana ada menyebut namaku.
Selain itu, seorang jurufoto nature yang ternama, Cedde Prudente, juga ada menyebut tentang photo tour yang sama dalam blognya.
Dua lagi rakan, Mohd. Shukur Jahar dan Surie Aziz juga ada menyebut tentang bengkel anjuranku yang mereka sertai.
Aku terjumpa juga makluman tentang bengkel tersebut dalam portal kiulukini. Aku agak portal berkenaan dikendalikan oleh seorang rakan baik ku, Lano Lan, untuk wakil rakyat di kawasan tersebut, Datuk Joniston Bangkuai, yang juga rakan sekerja ketika di NSTP.
Akhir sekali, seorang wartawan anak didik ku, Maya Wahida, juga ada menyebutku di dalam blognya.
Demikianlah dunia fotografi telah meramaikan rakanku.

Tuesday, 3 September 2013

A Workshop with Yaman Ibrahim

Bengkel Hyper Portrait & Environmental Portraiture
bersama Yaman Ibrahim

Tarikh: 26 & 27 Oktober 2013
Tempat: Kota Kinabalu
Yuran: RM400 (SEBELUM 30 September 2013)
RM450 (SELEPAS 30 September 2013)
RM500 (LPO)
Yuran untuk minum pagi, makan tengah hari, minum petang & nota kursus selama 2 hari.

Bayaran yuran:

Affendy Soeto (MAYBANK 110107245249)
Sharif Putra Sharif Ubong (CIMB 10020078793523)

Intisari bengkel:

Hari Pertama:
-preview karya-karya foto potret Yaman Ibrahim
-teori pencahayaan dan editing
-latihan editing berdasarkan foto diberi

Hari Kedua:
-sesi syut di lapangan. tight crop & environmental portraiture
-praktikal editing berdasarkan foto di lapangan


also see here

Kemeja-T ini boleh DIBELI di bengkel nanti.

Monday, 2 September 2013

My Passion for Weaver Ant

SUBJEK TERAS: Cikgu Kerengga 'mengajar'.
Dalam banyak-banyak subjek makro, aku tertarik dengan makhluk kecik yang satu ni. Aku boleh bertahan sehari suntuk mengambil shots  aksi dan antics semut kerengga, orang putih panggil red weaver ant. Ketagihanku dengan semut kerengga membuat aku lebih faham akan tabiatnya dan aku sediakan satu album dalam galeri di FB khas tentang semut kerengga.
Aku tahu banyak orang mengelak semut kerana takut digigit. Tapi belum pernah pulak aku dengar ada orang mati digigit oleh semut, kecualilah semut yang memang mengeroyok manusia dengan bisanya macam di Afrika.
Semut kerengga memiliki instinct  ingin tahu atau curiousity. Ia fitrah semulajadi kerana ia perlu pastikan apakah benda di hadapannya itu makanan atau sebaliknya. Ia tiada musuh kerana ia hidup tidak bermusuh. Ia cuma hidup mahu makan, macam sesetengah orang.
SALAM KENAL: Menggigit sebagai salam perkenalan.
Benar semut kerengga menggigit. Tapi ia menggigit manusia kerana hendak mempertahankan koloninya, atau sahaja 'mahu berkenalan.' Menurut pengalamanku, kerengga akan menggigit aku jika ia belum kenal. Tapi selepas saban hari aku mengambil syot kerengga di koloni yang sama, mereka pun terbiasa dengan bau badanku dan buat perangai Aiman dah tak kesah. 
COMICAL: Aksi kerengga yang melucukan.
Apabila kerengga tak kesah dan tidak berasa terancam dengan kehadiranku, maka mudahlah aku beroperasi merakamkan aksi-aksi atau antics nya. Aku suka menunggu moments kerengga melakukan aksi yang menarik dan comical, kadang-kadang juga human. 
Banyak yang bertanya macamana aku dapat syot antics kerengga sedemikian. Jawapannya mudah. Kerengga bukanlah makhluk yang berfikiran kompleks atau celaru macam kita. Ia cuma tahu ulang alik dari sarang ke lokasi makanan. Dengan kata lain, ia cuma tahu back and forth sahaja, tiada simpang siur dalam kepalanya. Maka, aku pilih satu spot dalam lebuhrayanya di mana aku boleh dapatkan sudut penggambaran yang paling bagus sambil menantikan kerengga lalu di situ.

ULANGALIK: Pergerakan kerengga di situ-situ saja.
Itu saja...? Tentu tidak. Selain teori dan teknik yang sesuai, ada satu perkara yang tidak diajar di majalah. Sabar. Ya, kena ada kesabaran. Kesabaran menunggu momen dan kesabaran menahan penat. Mereka yang telah mengikuti bengkel Macromania: Shooting Without Killing kendalianku, tahu apa yang aku maksudkan.
Aisehmen....aku rasa tujuh hari tujuh malam pun nda habis kalau mahu cerita pasal kerengga.Bah, drop by di ruangan komen kalau mahu ikut bengkel makro akan datang.
PRAKTIKAL:Peserta bengkel Macromania: Shooting 
Without Killing kendalianku.


Lumba Kerbau

Bila aku nampak gambar ini, aku terfikir akan potensi pelancongan pada makhluk ini yang banyak terdapat di Pantai Barat, terutamanya di Kota Belud iaitu Jelapang Padi negeri Sabah. Kini peranan haiwan lasak ini untuk membajak sawah sudah diambil alih traktor pembajak. Maka jadilah ia makhluk yang jobless yang kerjanya bersiar-siar mencari rumput dan kemudan melepak ramai-ramai di lumpur dan bergosip dalam bahasanya, sementara menunggu giliran untuk dijual sebagai haiwan korban, itupun kalau sudah memenuhi syaratnya.


Prospek industri pelancongan yang aku terfikir dari haiwan ini ialah menjadikannya sebagai kerbau lumba. Aku tertarik dengan konsep lumba sapi (lembu) di Padang, Sumatera. Di sana acara tersebut dikenali sebagai Pacu Jawi.


Acara Pacu Jawi menarik pelancong, terutama jurufoto dari serata dunia. Sewaktu aku ke sana, tidak kurang dari 100 jurufoto amatur dan profesional berada di lokasi lumba untuk merakamkan aksi-aksi menarik perlumbaan. Malah, foto-foto lumba sapi dari acara tersebut banyak menang pelbagai pertandingan foto ternama.
Konsepnya mudah. Seorang joki memacu dua ekor lembu serentak di petak sawah yang basah pada jarak kira-kira 50 meter. Ada lebih sedozen joki mengambil bahagian. Pasangan sapi yang sampai ke garis penamat dinobatkan sebagai pemenang. Malah, seekor sapi diberi nama Rajawali adalah pemecut yang belum dikalahkan rekod pecutnya oleh sapi-sapi yang lain.
Teknik untuk mempercepatkan larian lembu ialah dengan menggigit ekornya. Ia dibolehkan. Oleh kerana ia diadakan di petak sawah yang basah, maka percikan lumpur dan selut menambah nilai fotogenik pada foto yang dirakam oleh jurufoto.
Apa prospek ekonominya? Bayangkanlah ketika aku ke sana, tidak kurang 100 jurufoto luar datang ke Padang. Belum lagi pelancong biasa. Mereka tentunya memerlukan penginapan, pengangkutan, tempat makan dan bahan-bahan cenderamata tempatan untuk dibawa pulang. Lagi pula, acara Pacu Jawi yang asalnya cuma pesta rakyat sebelum bermulanya musim membajak, juga diadakan sempena anak-anak Minang yang merantau mudik (balik kampung) untuk berhari raya. Tapi kini ia boleh diadakan lebih kerap jika ada permintaan, terutamanya dari kalangan jurufoto dari merata tempat yang hendak merakamkan acara tersebut.
Berbalik kepada potensi kerbau tempatan kita di Sabah. Aku pernah saksikan acara lumba kerbau membawa 'guni padi' di padang sempena pesta Tamu Besar Kota Belud. Bagi aku, konsepnya boleh ditingkatkan untuk menjadikannya lebih fotogenik pada pandangan jurufoto.
Aku juga percaya, kalau konsepnya diperbaiki untuk menarik citarasa jurufoto dan pelancong, Kota Belud atau mana-mana daerah yang banyak kerbau, akan lebih meriah di segi pelancongan, bukan sahaja sempena acara tamu tertentu tetapi juga setiap kali acara lumba kerbau diadakan secara on demand dari jurufoto seantero dunia.
Mahukan konsep ideanya? Bah, mari kita ngopi dan perkemaskan idea tersebut.
(kredit foto kerbau bawa 'guni beras' kepada Utti.)





Sunday, 1 September 2013

Pakcik Indan The Cobbler

This is Pakcik (Uncle) Indan, my favourite and ever obliging portraiture subject. The lines on his face is his asset that makes him naturally photogenic. See him on October 27 at the Shoot & Edit Like Yaman Workshop in Kota Kinabalu, Sabah.
Yaman Ibrahim, a name needs no further introduction, is a multiple award winning Malaysian photographer known for his hyper portraiture concepts and works.
View samples of his works here https://www.facebook.com/yamanibrahim66/photos_albums.



See here for details about the workshop

Faith & Food


Food for faith. Faith for food. Food of faith. Faith or food. Which ever way you juggle the words, feed the poor because poverty may well become a cause of infidelity.
To me, this image is very much a food for thought.
He is a Pala'u boy, the sea gypsy of southeastern Sabah near Semporna.
What fuel price hike? What the fuss? We the Pala'u children don't give a damn and yet we survive and are happy playing at our waterworld.

Saturday, 31 August 2013

Back to basic.

Colour is an essence in a photo which is enhanced by the intensity of light. The other two, clarity and composition, are the work of the photographer. The fifth element is heart, without which a photo is soulless while moment, given or created, is a bonus.

Makro Merdeka

The passion for macro photography inspires me to add some relevance of the tiny creatures to certain themes like the independence day. I pinned a miniature Malaysia flag onto a patch of moss. Nearby it is a red weaver ant or semut kerengga on a barren soil. I only need to wait for the moment to click when the weaver ant is about to cross to the greener pasture.

Fajar Merdeka

A new dawn on the Independence Day, 31st August 2013. A view of the majestic and iconic Mt. Kinabalu (13,455ft ASL) at the backdrop, from Mengkabong River. In the neighbouring country, a photography spot like the Mengkabong River bridge is fondly dubbed as 'port sejuta umat', means the most favourite spot among photographers to capture an iconic subject or moment. The spot indeed fits to the nickname as landscape photographers, especially sunrise lovers, line up along the bridge to capture the beautiful dawn.

Patriotism

I always believe that there are so many ways of showing one's patriotism. It is more than just merely raising flag on certain days or yelling 'Merdeka' on every August 31st. It's about what you can give more, or even sacrifice, for your country.